måndag, maj 17, 2010

Ipredbakslag för Telia i hovrätten

Telia Sonera ska lämna ut namnet på den som driver fildelningssajten Swetorrents. Det fastslår Svea hovrätt som nu, liksom tingsrätten, gjort en tolkning av den så omtvistade Ipredlagen.

Hovrätten har enhälligt, skriver den i ett utlåtande, ”funnit sannolika skäl för att upphovsrättsintrång skett, bland annat genom användning av hemsidan www.swetorrents.org”.

Därmed förlorade Telia Sonera också i andra instansen tvisten med filmbolagen Svensk Filmindustri, Pan Vision, Filmlance International och Yellow Bird, samtliga företrädda av Svenska Antipiratbyrån.
Annons:

Hovrätten går på samma linje som Södertörns tingsrätt gjorde i december. Detta innebär också att bolaget ska böta 750.000 kronor om inte namnet på den person som hos Telia registrerats som ansvarig för sajten lämnas ut.

Som bevisning åberopades bland annat dokumentation som visade att Antipiratbyrån under en månad i fjol kunde ladda ned fem filmer via hemsidan.

– Det är bra att rättsamhället fungerar även i internetmiljön. Tiden när man kommer
undan med olagligheter på nätet är på väg bort. Nu återstår att se om Telia
återigen väljer att klaga på domstolens tydliga utslag, säger Sara Lindbäck på
Antipiratbyrån.

Telia Sonera överklagade tingsrättens dom med argumentet att EU:s datalagringsdirektiv – vilket ännu inte har genomförts i Sverige – slår ut Ipredlagen. Den tolkningen gör alltså inte hovrätten, som konstaterar att inga hinder finns för att lämna ut information enligt upphovsrättslagen.

På sajten Swetorrents finns inga upphovsrättsskyddade filer, däremot torrentfiler som i sin tur hänvisar till var skyddade filer kan hittas och därmed stjälas.

På Telia Sonera analyserar man nu domen för att inom de närmaste dagarna besluta om bolaget ska överklaga hovrättens beslut till Högsta domstolen.

– Vi måste analysera beslutet först. I dag vet vi inte om vi överklagar, säger bolagets jurist Patrik Hiselius.

Källa: Dagens Nyheter

1 kommentar:

Vulture sa...

Jag kommer att vara kund hos telia så länge de skyddar den lilla människan!